Trivselregler

Som hyresgäst hos Hebygårdar, finns en del trivselregler att förhålla sig till.

I hus med många människor är det viktigt att visa respekt och hänsyn mot sina grannar och medmänniskor. Därför finns förhållningsregler som ska följas för att göra boendet så trevligt som möjligt. Nedan finner ni en lista med trivselregler.

 

Fel och brister i lägenhet

Du är skyldig att snarast anmäla upptäckta fel eller brister i din lägenhet. Detta gäller även skadedjur som vägglöss eller möss. Felanmälan görs enklast via "mina sidor", där du även får återkoppling i ärendet.

 

WC

Spola inte ned hår, tops, bomullstussar, tamponger och våtservetter i toaletten. Detta kan bidra till att det blir stopp i avloppet. Vi avråder också från att använda doftblock i wcn. Om ett doftblock lossnar och ramlar ner i toaletten kan det orsaka ett kostsamt stopp, som du som hyresgäst får betala för.

 

Balkong och uteplats

Sopor och bråte får inte förvaras på uteplats eller balkong, detta för att det drar till sig skadedjur.

 

Trapphus och källargång

Det är inte tillåtet att förvara cyklar, barnvagnar eller andra föremål i trapphus, port eller källargångar. Detta för att det måste finnas fria utrymningsvägar vid till exempel brand.

 

Tvättstuga

Efter avslutat tvättpass ska tvättstugan städas. Tvättmaskiner och torktumlare ska torkas av, ludd ska tas bort från filter, överblivet tvättmedel ska städas bort. Golvet ska sopas och skuras.
Det är också viktigt att respektera tvättiderna, du har endast rätt att vistas i tvättstugan under din bokade tid.

 

Soprum och soptunnor

I soprummet ska soporna sorteras i anvisade kärl. De gröna är för restavfall och de bruna för kompost. Övriga sopor som kartong, glas, tidningar och plast ska slängas på returstation. Grovsopor får inte ställas bredvid soptunnor eller i soprum, dessa hör hemma på returstation.

 

Fordon och körning

Det är endast tillåtet att köra in fordon på våra innergårdar och fram till fastighet för i- och urlastning. Det är absolut förbjudet att parkera framför portar, blockera utrymningsvägar osv. Vid bilkörning på gård, var extra uppmärksam på lekande barn och visa hänsyn till boende. Parkering görs endast på anvisade parkeringsplatser.

 

Parkering och garage

Använd endast anvisade p-platser för parkering av fordon. Garage är till för förvaring av personbil. Det är ej tillåtet att ladda elbil i garage eller koppla in t.ex. frysskåp.

 

Grillning

Det är inte tillåtet att grilla på sin balkong eller uteplats. Detta för att rök och matos kan störa dina grannar. Använd anvisad grillplats, saknas sådan i ditt område bör den ställas på en säker plats med gott om avstånd till fastighet.

 

Hemförsäkring

Att ha en hemförsäkring är ett bra skydd för dig och ditt hem, den täcker bland annat skador på dina egna ägodelar samt om du skulle bli vållande till en större skada, så som brand eller vattenskada. Även om du inte själv är vållande till skadan är det bra med en hemförsäkring då den ibland kan stå för eventuella extra kostnader i samband med skadan. Så om du inte redan har en hemförsäkring bör du teckna en sådan.

 

Husdjur

Det är viktigt att hålla uppsikt över sina husdjur, så de inte stör dina grannar eller förorenar lekplatser, grönytor eller fastighet. Husdjur får inte springa lösa inom fastigheten. Hundar ska hållas i koppel på alla gemensamhetsutrymmen såsom trapphus, gård, uteplats osv.

 

Mata djur

Man får inte mata djur inom fastigheten, detta då maten inte bara lockar till sig fåglar utan också skadedjur så som råttor.

 

Störningar i boendet

Du får inte spela musik så högt att det stör dina grannar. Tänk även på att det lätt kan bli eko i trapphus eller från balkong, så samtalsnivån hålls nere vid sena tidpunkter på dygnet. Planerar du att ha fest, är det bra att samtala med dina grannar om detta innan. Man får heller inte spika eller borra i väggar alla tider under dygnet, utan håll detta till dagtid.

 

Sidan uppdaterad: 2022-11-07

.