Hyresförhandlingen är klar

miniräknare, pengar, hyra

Hyreshöjning 2024

Från 1/4 ökar hyran med 5,35% för samtliga adresser, exkl. Torgvägen 3, 5 & 7 – som har en parallell överenskommelse.

Sedan tidigare i år, höjdes hyrorna preliminärt med 4,0%, nu läggs alltså resterande 1,35% till i höjningen. Vi kommer inte dra någon retroaktiv hyra för gångna månader.

 

Hyran betalas varje månad, men vad går egentligen pengarna till?

I diagrammet nedan får ni en överblick över vilka kostnader hyran täcker. Nedan reder vi ut de olika posterna.

Hebygårdars kostnader

Fastighetsskötsel

Varje dag kommer det in felanmälningar från våra hyresgäster. Då rycker husvärdar ut för att åtgärda felen/problemen. Det kan vara allt från att en säkring gått, stopp i avlopp eller en dörr som inte går att låsa. Husvärdar och utegrupp har en mängd olika uppdrag varje dag. Utegruppen sköter också gräsklippning, snöröjning och sandning. 

Värme, el, vatten & sopor

I majoriteten av våra fastigheter ingår värmen i din hyra. Oavsett vilken typ av uppvärmning ditt hus har, har kostnaderna för uppvärmning ökat de senaste åren. Även elpriserna har gått upp. För även om du betalar för din egen hushållsel, så täcker en del av din hyra elkostnaderna för gemensamhetsutrymmen, så som belysning i trapphus, tvättstuga, pumpar, fläktar, larm och passersystem, driftövervakning mm. I en fastighet går det åt en del vatten, dricksvatten, dusch och tvätt. Det är förutom en kostnad för vatten, en avgift för avlopp. Sophämtningen kostar också pengar och något som man kanske inte tänker på är att felsorterade sopor debiteras med en straffavgift. 

Underhåll

Alla fastigheter kräver regelbundet underhåll. Ibland rör det sig om mindre ingrepp, som tätningslister runt fönster och dörrar som behöver bytas ut. Lägenheter kan också få nya ytskikt, som nya tapeter, målning eller golv. I vissa fall rör det sig om större projekt som renovering av badrum och kök, med nya vitvaror och nytt porslin.

Personalkostnader

Vi har anställda som arbetar inom områden som uthyrning, kundtjänst, administration, ekonomi, drift och underhåll mm.

Avskrivningar

Varje år görs avskrivningar, en investering för att finansiera större framtida underhållsinvesteringar, som fönsterbyte, nytt tak eller fasadarbeten.

Räntekostnader

Vi betalar räntekostnader för befintliga lån och andra finansiella avgifter.