Trivsel inom Hebygårdar – vi besvarar dina vanligaste frågor

Vi svarar dagligen på frågor från våra hyresgäster om det mesta. Ett stort antal av dessa berör trivselregler inom Hebygårdar. Nedan går vi igenom några av era vanligaste frågor i ämnet.

Hur ska tvättstugan städas efter avslutat pass?

En klassiker som är ett vanligt frö för osämja. För att undvika sura miner ska tvättstugan ALLTID städas efter avslutat tvättpass. Här följer ett antal punkter för vett och etikett i tvättstugan som alltid ska uppfyllas av brukaren:

  • Torka av tvättmaskinerna och gör rent tvättmedelsfack/sköljmedelsfack
  • Rengör silen bakom tvättmaskinen
  • Torka av torktumlare och töm från ludd
  • Sopa/torka golv
  • I tvättmaskinen får endast kläder, lakan och dyl. tvättas, ej mattor.

Vad gör jag om min granne stör mig?

Hög musik, skällande hund, duschande mitt i natten och renoveringsarbeten är exempel på störningar som kan störa friden för andra boende. I synnerhet efter klockan kl 22.00 på kvällen.

Alla har rätt till lugn och ro i sin lägenhet. Blir du ofta störd av din granne? Vi rekommenderar att i första hand ta kontakt med grannen ifråga och uppmärksamma beteendet. Skulle ingen förbättring ske så kontaktar du Hebygårdar. Vid akuta ärenden efter kontorstid går det utmärkt att ringa Störningsjouren, Relita på följande nummer: 021-350 100

Får jag ha husdjur i min bostad?

Ja, det är tillåtet att ha husdjur som hundar och katter i sitt boende. Däremot måste man då ta hänsyn till hur andra människor i fastigheten reagerar på dessa husdjur. Håll koll på din katt eller hund så den inte stör andra. Hund ska vara kopplad i trapphuset och bostadsområdet, och ska inte vistas i närheten av lekplatser och sandlådor.

Vad får jag inte ha på min balkong?

Vill du likt din granne sätta upp en parabol, en markis eller ett balkongskydd på din balkong? Då måste du först kontakta Hebygårdar för ett godkännande. Det går däremot utmärkt att smycka sin balkong med vackra blommor och mattor utan tillstånd. På grund av säkerhetsskäl ska blomlådan alltid sättas på insidan av balkongen.

Fick du inte svar på din fråga? Kontakta oss eller läs vidare i vår Frågor & Svar-sektion!