Jul i Hebygårdar – levande ljus vanlig orsak till brand i lägenhet

Äntligen kommer julen till Hebygårdar! Har du redan köpt granen? Julmyset står som sagt runt knuten och det betyder i regel levande ljus som stämningshöjare. Mysigt som sagt, men inte helt utan sina risker. Så här undviker du som boende i Hebygårdar att brand i lägenheten uppstår när stearinljusen åker fram.

Gillar du att tända ljus för stämningens skull så här i jultider? Vem gör inte det! Men var försiktig. Sambandet är tydligt, ca 40% av alla bränder med levande ljus sker under december månad. Men en tydlig koncentration till advent och traditionsenliga helgdagar. När julstöket är som intensivast på tredje advent, och kanske även uppsikten, så sker flest antal bränder.

Håll koll på adventsljusen!

Har du varit med om att ett levande ljus ramlat omkull och nästan orsakat en brand? Du är tyvärr inte ensam. Även om det kan verka som en självklarhet att inte lämna tända ljus utan uppsikt så visar försäkringsbolaget If:s omfattande undersökning från 2017 tydligt varför brand i lägenhet är så vanligt under december månad. En av fem har någon gång varit med om en incident med levande ljus och ca hälften av de svarande uppger samtidigt att de ibland lämnar levande ljus utan uppsikt.

Tips för att undvika brand i lägenhet

Förutom det uppenbara, som att inte släppa lågan med blicken och att släcka ljuset när du lämnar rummet, så kan man tänka lite extra på underlag och placering av ljuset. Ställ aldrig värmeljuset direkt på en bordsyta eller för tätt intill varandra. Håll ljuset borta från brandfarliga material som exempelvis mossa eller gardiner. Överlag bör det levande ljuset alltid omgärdas av ett skydd, t.ex. en glasbehållare.

Fungerar din brandvarnare?

Brukar du stänga av din elektriska adventsljusstake genom att skruva ur en av lamporna? Använd istället strömbrytaren eller dra ut kontakten för att vara på säkra sidan. Har du en brandvarnare installerad hemma? När var senast du kontrollerade att den fungerade? Brandvarnaren och en pulversläckare för hemmabruk är din bästa livförsäkring om brand i lägenheten härjar.

Varje lägenhet inom Hebygårdar ska vara försedd med en brandvarnare. Det ditt ansvar som hyresgäst att kontrollera att den fungerar och att byta batteri vid behov. Testa din brandvarnare minst en gång i månaden. När det gäller nyare brandvarnare så ligger levnadstiden på ca 10 år. I dessa fall byter man inte batteri själv utan kontaktar Hebygårdars personal (gör en felanmälan) som byter ut enheten åt dig.

Fler frågor på temat om hur du undviker brand i lägenhet? Ladda ner mer information här!

Här gör du en felanmälan.