Inga tv-kanaler?

Under oktober månad har Teracom påbörjat arbetet med MPEG4-migrationen i marknätet för TV.

Vad innebär detta?

Ett 20-tal tv-kanaler i marknätet för TV (för tv-mottagning via vanlig antenn) kommer att uppgraderas till den modernare komprimeringstekniken MPEG4. Uppgraderingen kommer att resultera i en förbättrad bildkvalité, samt medge att fler kanaler kan sändas i HD-kvalité.

Varför?

Myndigheten för press, radio och TV (MRTP) beslutade i september 2020 att alla programtjänster i marknätets sändarnät 2 och 3 ska övergå till den effektivare komprimeringstekniken MPEG4. Parallellt med detta har Sveriges Television (SVT) beslutat att även deras programtjänster i sändarnät 1 ska övergå till MPEG4, vilket betyder att SVT1 och SVT2 kommer att sändas i HD-kvalité.

 

Varför har jag ingen bild?

Efter omläggningen kommer hushållet behöva vara utrustad med en digitalbox/tv med stöd för MPEG4 för att kunna fortsätta titta på alla tv-kanaler. För vissa kanaler kommer det även krävas att mottagaren stöder DVB-T2. Du som TV-tittare behöver göra en kanalsökning/ominstallation på din TV-mottagare för att få fortsatt tillgång till alla tv-kanalerna efter genomförd omläggning.

 

Mer information hittar du på Myndigheten för press, radio och tv:s hemsida https://www.mprt.se/medieutveckling-och-statistik/mediebloggen/2021/uppgraderingar-i-marknatet/