Hur får man vägglöss?

Hur får man vägglöss?

Alla oönskade gäster syns dessvärre inte. Vägglöss tillhör tyvärr en skadedjurstyp som blivit allt vanligare i svenska hem under senare år. Hur får man vägglöss och varför ser man återigen en ökning?

Hur får man vägglöss? Den främsta förklaringen är att vi reser mer än tidigare. Vägglössen har nämligen en tendens att följa med resväskan hem och därefter slå rot i hemmet. Extra bra trivs de runt sängen och i begagnade möbler.

Ofta upptäcks vägglössen när de biter människor. Vägglössen gillar att suga blod, svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom. De smyger i regel fram nattetid för att hitta en lämplig värd för att suga blod från.

Hur ser en vägglus ut?

De är inte lätta att upptäcka men den som är observant kan identifiera dem. En vuxen vägglus blir 4-5 mm lång, ungefär i storlek som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Till färgen är den gulbrun och blir rödbrun efter att den sugit blod. Lusen lämnar efter sig mörka fläckar av spillning och små blodfläckar på lakanen.

Hur får jag bort vägglöss?

Ovälkomna gäster hemma? Precis som om du drabbats av andra skadedjur som exempelvis möss, myror eller kackerlackor så ska du vända dig till Anticimex på telefon 018-490 39 00. Uppge Hebygårdars kundnummer 199586 för att boka tid för sanering. Misstänker du att ditt hem drabbats av vägglöss bör du omgående ta kontakt! Vägglöss går nämligen ej att behandla på egen hand!

Hur får man vägglöss? – 5 förebyggande tips

  • Var extra vaksam när du tar hem begagnade möbler.
  • Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser.
  • Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem.
  • Tvätta kläder i minst 60 grader.
  • Lägg misstänkta föremål i frysen (-18°C) i en vecka.

Fler frågor om vägglöss? Kontakta oss så svarar vi!