För kallt i lägenheten?

Hösten är här och temperaturen vandrar hastigt nedåt. I takt med att värmen i våra bostäder regleras för den nya årstiden brukar vi få många frågor från våra boende relaterat till just värme och temperatur.

Därför är på sin plats att reda ut vilka riktlinjer som gäller för inomhustemperaturen i Hebygårdars bostäder. För att uppnå ett trivsamt och hälsosamt inomhusklimat strävar vi efter att leverera en temperatur på mellan 20 och 21 grader under uppvärmningssäsongen. En nivå som är i linje med Socialstyrelsens rekommendationer för att undvika en negativ klimatpåverkan, som gör gällande att varje gradantal över 21 grader medför en ökning av energiförbrukningen på 5 %.

Vad kan jag göra för att uppnå en behaglig temperatur i min lägenhet?

Det finns en rad åtgärder man kan göra för att undvika att det blir kallt i lägenheten:

  • Tänk på att möblera på rätt sätt – för att värmen från elementen ska spridas sig i hela lägenheten måste luften runt elementen kunna röra sig fritt. Undvik därför att placera dina möbler för nära elementen samt att gardiner hänger ner över dessa.
  • Vädra med måtta – fem minuter räcker vintertid. Låter du fönstret stå öppet längre kan temperaturen sjunka i lägenheten.
  • Använd inte spisfläkten/spiskåpan i onödan – är fläkten eller spiskåpan igång utöver under matlagning bidrar det till att värmen lämnar lägenheten och ersätts med kall luft som kyler ner lägenheten. Tänk på att regelbundet rengöra filtret i varmt vatten och fettlösande diskmedel.
  • Håll luftventilerna rena – I vissa av våra hus är tilluftsventilerna synliga, antingen inne i lägenheten eller vid fönstret. Ventilerna ser till att rätt mängd luft strömmar in i lägenheten och att värmen sprids inomhus. Ändra inte på tilluftsventilernas grundinställningar när du utför rengöringen.  

Kan jag själv mäta temperaturen? 

Om du gjort alla tips ovan och mot förmodan fortfarande upplever att det är kallt i lägenheten kan du på egen hand kontrollera temperaturen. Mätningen görs mitt i rummet, ca en meters höjd från golvet.

Mina element är kalla, det måste väl innebära att det blir kallt i lägenheten?

Kalla element behöver inte nödvändigtvis innebära att något fel uppstått. Om temperaturen överskrider 20-21 grader är det helt i sin ordning att elementen blir kalla. Håll istället koll på om din termometer visar rätt gradantal. Eftersom det är individuellt från person till person vilken temperatur som upplevs som behaglig kan det kännas kallt i lägenheten även fast temperaturen är korrekt.

Har du fler funderingar? Tveka inte att kontakta oss på Hebygårdar!